Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arı Ölümlerinin Neden ve Niçinleri
#1
Değerli Arıcı Meslektaşlarım, Sitemizdeki yazılarımı yakinen takip edenler bu konuyu birçok paylaşım guruplarında dile getirdikleri halde; olayın perde arkasındaki gerçekleri fark edememişlerdir.

Böyle bir ifade kullanış amacım, Arıcılarımızın bilgisizliklerini ortaya koymak değil, tecrübelerinin yetersiz oluşunu vurgulamaktır.

Arı ırklarının Biyolojik ve Genetik Irk özellikleri, Bölgesel, Yöresel, Sabit veya Seyyar Arıcılık yapan Meslektaşlarımız için ne kadar önemli olduğunun çok iyi anlaşılması gerekmektedir.

Arıcılık, Kışın başlar ilkesini artık raflara kaldırma zamanı geldi hatta çoktan geçti bile dostlarım.
Arıcılık artık güz beslemesiyle başlamaktadır. Arı meralarının sürekli daralması, Kolonilere Kışlık İşçi Arı Performansını yeterli düzeyde olmamasını beraberinde getirmektedir.

Arıcıların, bir kısım Arı Irklarını, Genetik hiç bir veri tabanına dayanmayan, yersiz ve mesnetsiz eleştiri veya dışlamaları aslında çok kısa süren arı sezonunda neleri kaybettiklerinin hesabını yapamadıklarını göstermiştir.

Varoa mücadelesinin vaktinde yapılmaması, Kolonilerde büyük miktarda işçi arı kayıplarına neden olmaktadır. Özellikle kendi haline terk edilmiş, bakımsız Arı Kolonilerinin ya elden çıkarılması yada, iyi bir bakım sistemine alınması gerekir.

Ana Arıların, Yaş durumları ve Performansları mutlaka takip edilmelidir. Bu konu Koloni Takip Çizelgesiyle Çözüme Kavuşturulur; Arıcıya kayıp yerine kazanç sağlayacaktır.
Ana Arı yenileme zamanının, en geç Temmuz ayı içinde tamamlanması, Arıcıya Kolonilerini Güz Beslemesine kadar zaman kazandıracaktır.

Arıcılar, özellikle Ana Arı Değişimi konusuna gereken önemi vermek zorundadırlar. Ana arı, sezon içinde malum günlük 1500 ila 3000 yumurtlamaya kadar çıkmaktadır. Matematiksel olarak lütfen bunun hesabı çok iyi yapılmalıdır.

Arı işini meslek edinip, bundan geçimini sağlamak isteyenleri, mümkün olsaydı, yeterli deneyimleri oluşana kadar usta çırak ilişkisine tabi tutmak isterdim.

Arı nedir? Ne değildir? Arılar tavır ve davranışlarıyla, ne demek istiyorlar? Arı ırklarına hangi koşul ve şartları oluşturmak gerekir? Arı bakımı nasıl yapılır? Vs . Vs vs.

Arı dendiği zaman, Balı, Poleni ve Diğer ürünleri kovanlarından alınan ve kendine lazımsa gidip bulsun denmeyeceğini arıcılar çooook iyi anlayacaklardır.
Arıların, gerek Kışlık İşçi Arı Kadrosu, Gerekse Kışlık Bal stoklarının oluşturulabilmesi için, Güz Mevsiminde mutlaka Teşvik Şerbetlemesi yapılmalıdır.

Arı Şerbetleme ilemi, Kek İlemi beslenmeli diye türlü, türlü fikirleri ortaya atan Arıcılarımızın, hangi şart veya Mevsimsel etkenlerde neleri kullanacaklarını artık ayırt etmelidirler.

Şerbetleme vakti değil diyenlerin, Kek vaktini de bilmedikleri kanaatindeyim.

Allah cc Hazretleri ömür verirse, değişik konu ve ayrıntılarla ilgili yazılarıma devam edeceğim inşaallah.
ARININ ZAYIFI OLMAZ ARICININ ZAYIFI OLUR.
ahmetbirbilen46@hotmail.com
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi