02-06-2008, Saat:05:17 AM
Muhterem meslektaşlarım, gerek msn görüşmelerimizde gerekse sırası geldikçe, konularımızın içinde sürekli olarak, arıcılıkta içinde bulunduğunuz sezondan bir sonraki sezona yatırım ve hazırlık yapmanızı tavsiye etmiştim.
Dünya arıcılık sıralamasında koloni sayımız bakımından olduğumuz yerle, koloni başına aldığımız bal miktarı ile olduğumuz yerin orantısızlığının ne kadar üzücü olduğunun bilincinde olmamız gerekmektedir.
Daha önceki bazı konularımızda bu mevzuata değinmiştim.
Ancak konunun önemi bakımından bir kez daha bazı noktaları açıklamamız gerekmektedir.
Dünyadaki arıcılık sektörleri ile Türkiye'mizdeki arıcılık sektörlerini şöyle bir karşılaştırdığımız zaman, üzücü tablonun ülke ekonomimize nasıl bir etkisinin olduğunu çok iyi anlamamız lazım.
Başta Çin olmak üzere, bir çok devletlerden yurdumuza giren arı ürünleri için milli ekonomimizden pay ayrıldığını biliyor muydunuz.
Kürsülerde sadece nutuk atan, koordineli çalışmaları organize etmeyen biri veya birilerinin bu işlerden ne tür bir menfaatleri var acaba?
Sadece cebini düşünen bir avuç varoa ırklı insansıların mücadeleleri elbette olacaktır.
O halde dostlarım, öncelikle, arıcılığımızda içinde bulunduğunuz sezondan bir sonraki sezona dair yatırımlarınızı yapmanız lazım.
Özellikle elde etmeye çalıştığımız arı ürünlerinde mutlaka öncelikli arı ürünlerine gereken ehemmiyeti göstermemiz gerekir.
Ürün elde etme sıralaması şöyle yapılmalıdır.
Polen üretimi, Erken ilk bahar ve uygun yörelerde sezon boyunca, arının gelişmesine engel olmayacak bir şekilde devam ettirilmelidir. Polen toplama işine uygun olan kovanları hiç zaman kaybetmeden elde etmeye çalışın.
Fazla sayıda koloni sahibi olan meslektaşlarım, maddi imkanları dahilinde, ya kovanlarını polen tuzaklı sisteme geçirmeli veya bölümler halinde polen tuzaklı kovan yaptırmalıdırlar.
Elde edilen polen, temiz bir masa veya bez üzerinde genel ayıklanması yapılmalıdır.
Güvelenme tehlikesine karşı varsa, polen kurutma fırınlarında yoksa, migro dalga fırınlarında 3 dakikalık zaman sürecinde 33 dereceye ayarlayıp, l5 dakikalık soğutma işleminden sonra aynı işlemi başlangıç dahil 3 kez tekrarlanmalıdır.
Gerekli kurutma işlemlerinden sonra, ince un eleği ile kurutulmuş olan polen elekten geçirilmelidir.
Bu işlem esnasında, elek altı olan polen tozlarını naylon torbaya konup, serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Bu polen zerreleri erken ilk baharda arılara kek katkı maddesi olarak kullanılmalıdır.
Yurt çapında polen alım ve satım sıkıntımızın olmadığı hepinizce bilinen bir gerçektir. Özellikle polenin insan sağlığı üzerindeki olumlu sonuçları gün geçtikçe dahada iyi anlaşılmaktadır.
Henüz bal sezonuna girilmeden, elde edilecek olan polen, meslektaşlarıma maddi bir destek sağlayacaktır.
Dostlarım, yukarıda izah ettiğim gibi polenleri hasat ettiğinizde, zaman kaybetmeden, arı ürünlerinin satıldığı iş yerlerine, marketlere, eczanelere dağılın ve kendi vatanımızın yerli üretiminin yaygın bir şekilde halkımıza arz etmeye gayret gösterin.
Bu arada kayıtlı olduğunuz, birlikleri arının yan ürünü olan polen üretiminin yaygın hale getirilmesi hususunda sürekli baskı yapın. Unutmayınki birlikler arıcılarımızın önlerini açmak için kurulmuştur.
Gereken gayretleri göstermeyen birlikleri mutlaka bir üst makama bildirinki daha kaliteli hizmetler alabilesiniz.
Eğer polen üretimine gerekli ehemmiyet verilebilirse, yurt dışından polen ithal etmeye gerek kalmayacağı gibi yurt ekonomimizde büyük bir destek sağlanacaktır.
Arkadaşlar, bazı arıcı veya kuruluşlar tarafından arıların getirdikleri polenleri, polen tuzakları ile toplarsanız arılarınız ölür gibi aslı asaleti olmayan saplantıları kapılmayın.
Önemli olan arıların, polen toplama işini yoğun bir şekilde yaptıkları zamanı çok iyi kollamak ve haftanın belirli günlerinde koloninin ihtiyacı için polen tuzağını çıkarmak, haftanın belirli günlerindede ticari amaçlı polen üretiminin yapılmasıdır.
Bizim uyguladığımız sistem şöyle, iki gün kendimize iki gün arıların ihtiyacını karşılamak üzeri sistemi devam ettiriyoruz.
Allah cc hazretleri nasip ederse, ilk baharla birlikte aynı sistemi uygulayacağız inşaallah.
Sizlere tavsiyem, mutlaka polen üretimine uygun olan kovanlar yaptırmanız veya elinizdeki kovanlarınızın tabanlarını polen tuzaklı sisteme geçirmenizdir.
Sitemizin arının yan ürünleri bölümünde propolis hakkında bilgi vermiştim.
Şimdi bu bilgiyi geniş bir şekilde ele alalım inşaallah.
Propolis, sizlerinde bildiğiniz gibi, çok yüksek miktarda antibiyotik değeri olan bir maddedir.
Arıların, kovan içi çatlakları kapatmalarında, uçuş deliklerini daraltmalarında, ana arının yumurta atacağı gözleri temizlemelerinde, çerçevelerin sabit bir şekilde durmaları için çerçevelerin temas ettiği diğer çerçeve ile kovana dayandığı yerlerin montjlanmasında arılar tarafından kullanılmaktadır.
Propolis, arılar tarafından ağaçların sürgün uçlarından toplanmaktadır.
Son günlerde özellikle anbiyotik değerinin belirgin bir şekilde ortaya çıkması ve kozmetik sanayinin vazgeçilmezlerinden biri olması nedeniyle, günden güne, propolise olan talep genişlemektedir.
Şimdide propolisin elde edilme hususuna geçelim.
Arkadaşlar, hepinizin bildiği ve yaz günlerinde bir çok evlerde sineklik olarak kullanılan naylon elek telleri vardır.
Bu naylon elek tellerinden, kovanlarınızın üst ebatlarını kapatacak ölçülerde birer tane kesiniz.
Kolonilerinizin 8' inci çerçeveleri bastığı andan itibaren, naylon elek tellerini çerçevelerin üzerine örtü bezi veya örtü tahtasını alarak yerlerine naylon elek tellerini kapatınız.
Arıların ısı kaybını engelleme ve ışık yansımalarını kapatmak için, koyduğunuz bu naylon elek tellerini, hızlı bir şekilde propolisle kapattıklarını göreceksiniz.
Naylon elek tellerinin en az % 70'şinin propolisle kapatıldığını gördüğünüz anda, elek tellerini toplayın. Tekrardan örtü bezlerini veya örtü tahtalarını kovanlarınızın üzerine koyun.
Toplamış olduğunuz naylon elek tellerini, rulo gibi yuvarlayarak derin dondurucuda l5 dakika beklettikten sonra, rulo durumundaki elek tellerini, rulo halinde olduğu halde, iki uç kısımlarından tutarak, ters istikamette adeta bir çamaşırın suyunu çıkartmak için yaptığınız hareketi Birkaç kez tekrar ediniz.
Bu esnada, donmuş halde bulunan propolisler, naylon elek tellerini bırakacaktır. Elek tellerinden ayrılan propolisleri temiz bir naylon üzerine sirkeleyip, ağzı geniş delikli laklı tenekelere doldurunuz.
Kısa bir süre bekleme yapıp, propolisle birlikte olası, buz parçacıklarının suya dönüşmüş halini tenekeden dışarı dökünüz.
Elinizden geldiğince, propolisle dolu olan tenekeyi, serin ve rutubetsiz bir yerde muhafaza ediniz.
Arkadaşlar, propolis üretimi polen üretimi gibi günübirlik elde edebileceğiniz bir arı ürünü değildir.
Aynen polende olduğu gibi, sürekli olarak propolis üretimi yapmamanız gerekir.
Antiseptik bir madde olduğunu yukarıda bahsetteğimizden dolayı, arıların bu maddeye özellikle, yavru dönemi ve son bahar döneminde fazla ihtiyaçları vardır.
Koloni başına ayda iki defa propolis üretiminden daha fazlasını yapmayınız.
Propolisin pazarlanması, polen gibi geniş bir pazar ağına sahip değildir. Ancak bir dez avantaJı vardırki, propolisin pazarlanması toptan olarak, bu işin sanayilerine verilebilmektedir.
Değerli meslektaşlarım, erken ilkbaharla birlikte, gerek polen gerekse propolisin üretimi, arıcılarımızın sezon boyunca sadece bala endeksli geçim kapısına polen ve propolisi mutlaka eklememiz lazım inşaallah.
Arkadaşlar, yurt dışından Ülkemize giren arı ürünlerinin çok büyük bir bölümünü polen oluşturmaktadır.
Bizler Arıcı camiası olarak, elimizden geldiği kadar yerli üretimi teşvik etmeliyiz. İnşaallah bunda gayretli ve titiç çalışmalarla gereken başarıyı sağlayacağız.
Siz meslektaşlarımdan çalışmak, acizane bizlerden de yön ve yöntemler sunmakla bu işin üstesinden gelmemiz gerekir.
Allah cc hazretleri cümlemize yardım eder inşaallah.
Ahmet BİRBİLEN ahmetbirbilen46@hotmail.com
Dünya arıcılık sıralamasında koloni sayımız bakımından olduğumuz yerle, koloni başına aldığımız bal miktarı ile olduğumuz yerin orantısızlığının ne kadar üzücü olduğunun bilincinde olmamız gerekmektedir.
Daha önceki bazı konularımızda bu mevzuata değinmiştim.
Ancak konunun önemi bakımından bir kez daha bazı noktaları açıklamamız gerekmektedir.
Dünyadaki arıcılık sektörleri ile Türkiye'mizdeki arıcılık sektörlerini şöyle bir karşılaştırdığımız zaman, üzücü tablonun ülke ekonomimize nasıl bir etkisinin olduğunu çok iyi anlamamız lazım.
Başta Çin olmak üzere, bir çok devletlerden yurdumuza giren arı ürünleri için milli ekonomimizden pay ayrıldığını biliyor muydunuz.
Kürsülerde sadece nutuk atan, koordineli çalışmaları organize etmeyen biri veya birilerinin bu işlerden ne tür bir menfaatleri var acaba?
Sadece cebini düşünen bir avuç varoa ırklı insansıların mücadeleleri elbette olacaktır.
O halde dostlarım, öncelikle, arıcılığımızda içinde bulunduğunuz sezondan bir sonraki sezona dair yatırımlarınızı yapmanız lazım.
Özellikle elde etmeye çalıştığımız arı ürünlerinde mutlaka öncelikli arı ürünlerine gereken ehemmiyeti göstermemiz gerekir.
Ürün elde etme sıralaması şöyle yapılmalıdır.
Polen üretimi, Erken ilk bahar ve uygun yörelerde sezon boyunca, arının gelişmesine engel olmayacak bir şekilde devam ettirilmelidir. Polen toplama işine uygun olan kovanları hiç zaman kaybetmeden elde etmeye çalışın.
Fazla sayıda koloni sahibi olan meslektaşlarım, maddi imkanları dahilinde, ya kovanlarını polen tuzaklı sisteme geçirmeli veya bölümler halinde polen tuzaklı kovan yaptırmalıdırlar.
Elde edilen polen, temiz bir masa veya bez üzerinde genel ayıklanması yapılmalıdır.
Güvelenme tehlikesine karşı varsa, polen kurutma fırınlarında yoksa, migro dalga fırınlarında 3 dakikalık zaman sürecinde 33 dereceye ayarlayıp, l5 dakikalık soğutma işleminden sonra aynı işlemi başlangıç dahil 3 kez tekrarlanmalıdır.
Gerekli kurutma işlemlerinden sonra, ince un eleği ile kurutulmuş olan polen elekten geçirilmelidir.
Bu işlem esnasında, elek altı olan polen tozlarını naylon torbaya konup, serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Bu polen zerreleri erken ilk baharda arılara kek katkı maddesi olarak kullanılmalıdır.
Yurt çapında polen alım ve satım sıkıntımızın olmadığı hepinizce bilinen bir gerçektir. Özellikle polenin insan sağlığı üzerindeki olumlu sonuçları gün geçtikçe dahada iyi anlaşılmaktadır.
Henüz bal sezonuna girilmeden, elde edilecek olan polen, meslektaşlarıma maddi bir destek sağlayacaktır.
Dostlarım, yukarıda izah ettiğim gibi polenleri hasat ettiğinizde, zaman kaybetmeden, arı ürünlerinin satıldığı iş yerlerine, marketlere, eczanelere dağılın ve kendi vatanımızın yerli üretiminin yaygın bir şekilde halkımıza arz etmeye gayret gösterin.
Bu arada kayıtlı olduğunuz, birlikleri arının yan ürünü olan polen üretiminin yaygın hale getirilmesi hususunda sürekli baskı yapın. Unutmayınki birlikler arıcılarımızın önlerini açmak için kurulmuştur.
Gereken gayretleri göstermeyen birlikleri mutlaka bir üst makama bildirinki daha kaliteli hizmetler alabilesiniz.
Eğer polen üretimine gerekli ehemmiyet verilebilirse, yurt dışından polen ithal etmeye gerek kalmayacağı gibi yurt ekonomimizde büyük bir destek sağlanacaktır.
Arkadaşlar, bazı arıcı veya kuruluşlar tarafından arıların getirdikleri polenleri, polen tuzakları ile toplarsanız arılarınız ölür gibi aslı asaleti olmayan saplantıları kapılmayın.
Önemli olan arıların, polen toplama işini yoğun bir şekilde yaptıkları zamanı çok iyi kollamak ve haftanın belirli günlerinde koloninin ihtiyacı için polen tuzağını çıkarmak, haftanın belirli günlerindede ticari amaçlı polen üretiminin yapılmasıdır.
Bizim uyguladığımız sistem şöyle, iki gün kendimize iki gün arıların ihtiyacını karşılamak üzeri sistemi devam ettiriyoruz.
Allah cc hazretleri nasip ederse, ilk baharla birlikte aynı sistemi uygulayacağız inşaallah.
Sizlere tavsiyem, mutlaka polen üretimine uygun olan kovanlar yaptırmanız veya elinizdeki kovanlarınızın tabanlarını polen tuzaklı sisteme geçirmenizdir.
PROPOLİS
Sitemizin arının yan ürünleri bölümünde propolis hakkında bilgi vermiştim.
Şimdi bu bilgiyi geniş bir şekilde ele alalım inşaallah.
Propolis, sizlerinde bildiğiniz gibi, çok yüksek miktarda antibiyotik değeri olan bir maddedir.
Arıların, kovan içi çatlakları kapatmalarında, uçuş deliklerini daraltmalarında, ana arının yumurta atacağı gözleri temizlemelerinde, çerçevelerin sabit bir şekilde durmaları için çerçevelerin temas ettiği diğer çerçeve ile kovana dayandığı yerlerin montjlanmasında arılar tarafından kullanılmaktadır.
Propolis, arılar tarafından ağaçların sürgün uçlarından toplanmaktadır.
Son günlerde özellikle anbiyotik değerinin belirgin bir şekilde ortaya çıkması ve kozmetik sanayinin vazgeçilmezlerinden biri olması nedeniyle, günden güne, propolise olan talep genişlemektedir.
Şimdide propolisin elde edilme hususuna geçelim.
Arkadaşlar, hepinizin bildiği ve yaz günlerinde bir çok evlerde sineklik olarak kullanılan naylon elek telleri vardır.
Bu naylon elek tellerinden, kovanlarınızın üst ebatlarını kapatacak ölçülerde birer tane kesiniz.
Kolonilerinizin 8' inci çerçeveleri bastığı andan itibaren, naylon elek tellerini çerçevelerin üzerine örtü bezi veya örtü tahtasını alarak yerlerine naylon elek tellerini kapatınız.
Arıların ısı kaybını engelleme ve ışık yansımalarını kapatmak için, koyduğunuz bu naylon elek tellerini, hızlı bir şekilde propolisle kapattıklarını göreceksiniz.
Naylon elek tellerinin en az % 70'şinin propolisle kapatıldığını gördüğünüz anda, elek tellerini toplayın. Tekrardan örtü bezlerini veya örtü tahtalarını kovanlarınızın üzerine koyun.
Toplamış olduğunuz naylon elek tellerini, rulo gibi yuvarlayarak derin dondurucuda l5 dakika beklettikten sonra, rulo durumundaki elek tellerini, rulo halinde olduğu halde, iki uç kısımlarından tutarak, ters istikamette adeta bir çamaşırın suyunu çıkartmak için yaptığınız hareketi Birkaç kez tekrar ediniz.
Bu esnada, donmuş halde bulunan propolisler, naylon elek tellerini bırakacaktır. Elek tellerinden ayrılan propolisleri temiz bir naylon üzerine sirkeleyip, ağzı geniş delikli laklı tenekelere doldurunuz.
Kısa bir süre bekleme yapıp, propolisle birlikte olası, buz parçacıklarının suya dönüşmüş halini tenekeden dışarı dökünüz.
Elinizden geldiğince, propolisle dolu olan tenekeyi, serin ve rutubetsiz bir yerde muhafaza ediniz.
Arkadaşlar, propolis üretimi polen üretimi gibi günübirlik elde edebileceğiniz bir arı ürünü değildir.
Aynen polende olduğu gibi, sürekli olarak propolis üretimi yapmamanız gerekir.
Antiseptik bir madde olduğunu yukarıda bahsetteğimizden dolayı, arıların bu maddeye özellikle, yavru dönemi ve son bahar döneminde fazla ihtiyaçları vardır.
Koloni başına ayda iki defa propolis üretiminden daha fazlasını yapmayınız.
Propolisin pazarlanması, polen gibi geniş bir pazar ağına sahip değildir. Ancak bir dez avantaJı vardırki, propolisin pazarlanması toptan olarak, bu işin sanayilerine verilebilmektedir.
Değerli meslektaşlarım, erken ilkbaharla birlikte, gerek polen gerekse propolisin üretimi, arıcılarımızın sezon boyunca sadece bala endeksli geçim kapısına polen ve propolisi mutlaka eklememiz lazım inşaallah.
Arkadaşlar, yurt dışından Ülkemize giren arı ürünlerinin çok büyük bir bölümünü polen oluşturmaktadır.
Bizler Arıcı camiası olarak, elimizden geldiği kadar yerli üretimi teşvik etmeliyiz. İnşaallah bunda gayretli ve titiç çalışmalarla gereken başarıyı sağlayacağız.
Siz meslektaşlarımdan çalışmak, acizane bizlerden de yön ve yöntemler sunmakla bu işin üstesinden gelmemiz gerekir.
Allah cc hazretleri cümlemize yardım eder inşaallah.
Ahmet BİRBİLEN ahmetbirbilen46@hotmail.com
ARININ ZAYIFI OLMAZ ARICININ ZAYIFI OLUR.
ahmetbirbilen46@hotmail.com
ahmetbirbilen46@hotmail.com