Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KOLONİ YÖNETİMİ
#1
Muhterem meslektaşlarım.
Yurdumuzun her bölgesinde ait, sabit ve seyyar arıcılık yapılmaktadır.
Sitemizi takip eden dostlarımız, kendileri ile paylaşmak üzere yazdığım konularda, sırası geldikçe bir sezon öncesinden, gelecek olan yeni sezona yatırım yapmalarını tavsiye ettik.

Bölgesel iklim ve flora farklılıklarını göz önünde bulundurarak bir çok tavsiyeler sunmaya çalıştık.
Dikkat ettiyseniz, belirli bir seviyeye gelene dek, kolonilerinize ait tutmanız gereken notları tavsiye etmiştik.

Unutmayalım ki Akıl defter değildir. Kovanlarınızı mutlaka numaralandırın, gelişme periyotları sizi daha güzel sonuçlara götürecektir.
Arıcılıkta başarılması gereken ve üzerinde belkide en fazla durulması gereken konuların başında mükemmel bir arıcı olmak gelmektedir.
Bunun için, arıyı çok iyi tanımak lazım.

Arıyı tanımak koloni yönetimini kendi içinde bulundurur; şöyleki.
Arının davranış biçimleri,

Bölgesel olarak bulunduğunuz yere uyumları,

Hangi arıcılık dalına elverişli olup olmadıkları,

Hastalıklara karşı gösterdikleri reaksiyonlar,

Seyyar veya sabit arıcılığa karşı yeterlilikleri, belli başlı iç temaları oluşturmaktadır.

Elbette bu sıraladıklarım, bilgi artı tecrübe ile elde edebileceğiniz mevzuatlardır.

Koloni yönetiminin temeli, hastalık ve parazitlerle mücadele, güz mevsimi bakımları, düzenli bir kışlatma sistemiyle başlayıp, erken ilkbahar, besleme, yaşlı anaların değiştirilmesi, bala giriş ve tekrarında kışlatma döngüsü içerisinde sürmektedir.

Erken ilk bahara sıhhatli bir şekilde çıkan kolonilerinizde, hastalık ve parazit kontrollerini çok dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Bunun için sizlere lazım olan bilgiler arı hastalıkları bölümünde ön sezi olarak belirtileri geniş bir şekilde anlatılmıştır.

Besleme, dolayısı ile kolonilerin uyandırılması, iklime bağlı olarak ısının l6 ila 20 derecelere çıktığı günlerde, gayet seri bir şekilde yapılmalıdır. Bu esnada bal stok kontrolleri yapılıp, gece-gündüz ısı değerlerinden dolayı ortaya çıkabilecek ergin arı hastalıklarına düşmemek için kek verilmelidir.

Kovanların boş kısımları ile irtibatı kesmek amacıyla kullandığınız bölüm tahtalarını, kolonilerin 8. çerçeveye yetişene kadar alınmamasına dikkat etmelisiniz. (Gerek iklim şartlarına uyum, gerekse petekler üzerinde arıların toplu ve daha geniş alanda ana arının yumurta atmasını sağlamak için).
Yukarıda bahsettiğim en önemli konu, arıyı tanımaz demiştim; her arı ırkının kendi ırk özelliğine göre bir gelişme döngüsü vardır.

Bu gelişme döngüsünü çözmenin en kestirme yolu kovanlarınıza vuracağınız numaralar ve kayıt tutma sistemiyle çözebilirsiniz
Kolonilerinizin erken ilkbaharda uyandırılması ve ardından yapacağınız beslemelerin, kolonilerinizdeki faaliyetleri hızlandıracağı bir gerçektir.
Arılarınızın gelişmeleriyle eş değerde, parazit ve hastalıklarında ortaya çıkabileceği ihtimallerini hiç unutmamalısınız.

Öncelikle kültürel tedbirleri alıp, içinden çıkılmaz durumlarla karşılaştığınız zaman, bilgi tecrübesi sizden daha ilerde olan meslektaşlarınıza başvurmalısınız.

Kolonilerinizin ilk kontrolleri esnasında, rutubet ve açlık konularına çok dikkat etmelisiniz.

Özellikle günlük yumurtaların gözüktüğü günden, sonraki günlerde, kışlık konumda ne yapmışsanız daha itinalı bir kovan içi ısı tedbiri almalısınız.
Belki güney kesimlerdeki arıcı dostlarım, Üstat bizim burda gerek yok diyebilirler tabi ki haklılar. Fakat bir çok meslektaşımız güneye inme ve orada kışlama imkanına sahip değildirler.

Birçok meslektaşımın özellikle şubat ayı ile mart ayları arasında kolonilerinde asker azalmaları oluyor gibi bir yanılgıya düşmemeleri gerekir; şöyleki.
Kış döneminden ilk bahara çıkan işçi arıların yaşlanmaları ile ömürlerini tamamladıklarından dolayı, yanlış bir zan ortaya çıkar. Aynı zamanda bu safha ana arılarınızın yaşlı olanları ile genç olanları arasında iyi bir seçim ve teşhis zamanı olduğunu unutmayın.

Genç ve yüksek kapasiteli ana arılı olan kolonileriniz hızlı bir gelişme göstererek, yukarıda bahsettiğim o arılar kovanlarda azalıyor hissiyatını hiç belli etmeyeceklerdir. Bu yüzden mutlaka genç ve kaliteli ana arılarla yola devam etmelisiniz.

Kek formülleri ile ilgili sitemizde size Birkaç çeşit karışım formülü verdim, onlardan sizin için en uygun olanını tercih edebilirsiniz. (Kekte kullanacağınız bal konusuna dikkat edin)

Ana arının yumurta kapasitesi, iklim, koruma(Isı), besleme ve kovan içindeki asker mevcudu ile direk bağlantılıdır.

İklimsel olarak, gece ile gündüz ısı dereceleri arasındaki yüksek oynama farkları ortadan kalkıncaya kadar, koloni içi kılıflama (Koruma) malzemelerini kaldırmayın.

Yüksek ısı farklılıkları, erken ilk baharda ergin arı hastalıklarına sebep olabileceği gibi; çeşitli yavru hastalıklarına da sebep olmaktadır.
Sık kontrolden ziyade, düzenli aralıklarla bilinçli kontrol ilkesini uygulamalısınız.
Kolonilerinizin ilkbahar bakım ve beslemelerini düzenli bir şekilde yapmaya devam ettiğiniz ve dışarıdan polen akımıyla birlikte, kolonileriniz mevcut en dış peteklerden sarkacak ve petek isteyecektir.

Bu durumda, işçi arıların yoğunluğu göz önünde bulundurularak dıştan veya ortadan petek verebilirsiniz.
Besleme konusu hakkında daha geniş bilgiyi yüksek bal alma konulu yazımda bulabilirsiniz. (51 gün besleme sistemi).

Muhterem dostlarım, düzenli ilkbahar bakımına devam ederken hangi arıcılık dalı ile geçiminizi sağlayacaksanız artık o dala ait inceliklere doğru kolonilerinizi yönlendirme zamanınız geldi demektir.
Öncelikle hedef tespitinizi en iyi bildiğiniz arı dalı hangisi ise onun üzerine dönmelisiniz.

Etrafınızda bulunan arıcılara imrenip de, hedef sapmalarına düşmemelisiniz. Bu konuyla ilgili Arıcılık dallarında uzmanlaşmak başlıklı yazımızı lütfen okuyun.
Gerek bu konumuz hakkında gerekse diğer konular hakkında, anlaşılmayan veya sizin merak ettiğiniz yönler olursa sitemize yazabilirsiniz.

Allah cc hazretleri tüm mesleklerde olduğu gibi bizim mesleğimizde de üstün başarı ve helal kazançlar nasip eder inşaallah.
ARININ ZAYIFI OLMAZ ARICININ ZAYIFI OLUR.
ahmetbirbilen46@hotmail.com
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi