Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arıcılıkta Arı Ürünlerine Göre Tercih Zamanı
#1
Değerli meslektaşlarım.

Hepinizcede malum olduğu üzere, bahar artık geldi. Daha önce koloni yönetimi başlığı altında, sitemizde yazmış olduğum konunun içeri ile bağlantılı günlerin geldiğini belirtmek istiyorum.

Hani bir ata sözü vardır, “Bir elde iki karpuz taşınmaz” diye. Aslında, bir çok meslektaşımızın yeterli bal edemeyerek zarar ziyan ediyorum yakınmasına merhem olması için böyle bir başlık altında siz dostlarıma bilgi sunmak istiyorum.

Bal, arının yükte ağır, pahada en ucuz olan ürünüdür. Bizim amacımız, arıları bala hazırlarken, yükte hafif ancak pahada daha yüksek gelir getirebilecek olan ürünleri devreye almaktır.

Bunun başında da polen üretimi gelmektedir. Yine bu konu ile ilgili sitemizde geniş bilgiler vermiştim. Arzu eden meslektaşlarım bu konuyla ilgili olarak yazımızı bir daha okusunlar inşaallah.

Polen toplayabilmek için, bir defaya mahsus temin etmeniz gereken, polen tuzaklı kovanlar ve polen kurutmak içinde migrodalga fırına ihtiyacınız olacaktır.
İlerleyen günlerde arılarınızın kuluçkalıkları dolduğunda veya dolmaya bir iki çerçeve kalası, arının ikinci ürünü olan propolis elde etmeyide tercih edebilirsiniz.

Propolisi elde etmek içinse, naylon elek teli ve derin dondurucuya ihtiyacınız olacaktır. Derin dondurucum yok ve alamam diyorsanız, evinizdeki buz dolaplarının buzluk kısımlarını da kullanabilirsiniz.

Propolisin elde edilmesi ile ilgilide yine sitemizde geniş bilgileri siz muhterem dostlarıma yazmıştım. Arzu edenler konuyu sitemizde bulup okuyabilirler.

Oğul arı satışı ile uğraşan arkadaşlarımın normal bakım ve besleme işlerini daha dikkatli ve sıkı bir şekilde yapması gerekir.

Oğul arı derken, illaki arınıza oğul verdirme gibi bir yanlış anlamaya meydan vermemelisiniz.

Arı satın almak isteyenlere bölme analı 5 çerçeve veya daha fazla çerçeveli arı satışını vurgulamak istemiştim.

Arı sütü üretimi ve Ana arı üretimi konuları ise sürekli takip isteyen, tabiri caizse bir memur mesaisi gibi sizin sürekli olarak başında bulunmanız gereken arı dallarındandır.

Arkadaşlar, yıllardan beri bir çok meslektaşlarımla karşılaştım ve uzun arı sohbetleri yaptım.

Gördüğüm odurki, sadece bala endeksli bir arıcılık sisteminin devam ettiği gerçeğini gördüm.

Yine sitemizin içinde ARICILIK DALLARINDA UZMANLAŞMAK ismi başlığı altında siz dostlarıma hayli uzun bir yazı sunmuştum.

Dostlarım, lütfen hedefinizi çok iyi tesbit etmelisiniz. Yoksa bir sonraki sezonda daha fazla bal elde ederim lafları ile kendinizi oyalayarak avunmayın.

Amacınızın ne olduğuna henüz içinde bulunduğumuz sezon başında iken tesbit etmelisiniz.

Bütün bu konulara toplu halde ortak bir çözüm önerisi sunayım inşaallah.

Oğul arı (Arılı kovan), Polen üretimi, Arı zehiri üretimi, Arı sütü üretimi ve ana arı üretiminin kutulamalarda kullanmak üzere, muğla ırkı ve muğla ırkının melezleşmiş ırklarını kullanmalısınız.

Oğul arı üretiminde, yüksek yumurtlama kabiliyeti muğla arısı ile sağlanabilir.

Polen üretiminde yine muğla arısının daha ince bir beden yapısına sahip olması, polen plakalarından muğla arısının daha kolay geçmesi hesabıyla kovan önlerinde yığılmaları ortadan kaldırırsınız.


Arı zehirinde yine tercihiniz yüksek yumurta kabiliyeti yönüyla muğla arısı, aşırı saldırgan davranışlarından dolayıda suriye arısı diye bilinen, (Sarı arı) arıyı kullanmalısınız.

Arı sütü üretiminde yine muğla arısının, yüksek oğul verme eğiliminden dolayı bol arısütü elde etme imkanınız vardır.

Ana arı üretimini tercih edenler, kutulama işlerinde MUĞLA Arısı, Damızlık olarak da tercih ettikleri yüksek kalite ve usluluk kriterlerine uygun Damızlıklar kullanmalıdırlar.

Propolis üretiminde kafkas ve karniol ırklarını kullanmalısınız. Kafkas ve Karniol arıları genetik özelliklerinden dolayı, propolisi daha fazla toplayan arı ırkları olarak bilinmektedir.

Değerli meslektaşlarım, anlatmaya çalıştıklarımı iyice bir düşünün. Demek oluyorki, bal arısını sadece bal toplayabilen kanatlıgil olarak kabullenmeden ziyade, kullanım amacı çok yönlü olan mükemmel bir canlı olarak kabullenmeliyiz.

Önemli olan elinizdeki arı ırkınızı çok iyi tanımaya çalışın. Bu çalışmanız size, sadece bala endeksli bir arıcılıktan ziyade arının diğer yan ürünlerinin kapılarını açacaktır.

Özellikle içinde bulunduğumuz ilkbahar mevsimi itibariyle, elde etmek istediğiniz arı ürünü yönünde tercihinizi zaman kaybetmeden yapmalısınız.

Bizim amacımız, açan her bir çiçeğin zayi olmaması, arıcı meslektaşlarımın ekonomik düzeylerinin daha mükemmel olması, hem bizler kazanırken, hemde ülke ekonomisinin dışa bağımlılığından kurtulmasıdır.

Karınca kararınca, hepimiz elimizden geldiğince bu muhteşem vatana hizmet etmek zorundayız.

Allah cc Hazretleri, cümlemize yar ve yardımcı olur inşaallah.
ARININ ZAYIFI OLMAZ ARICININ ZAYIFI OLUR.
ahmetbirbilen46@hotmail.com
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi