Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TÜRKİYEDE ARICILIĞIN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE BÖLGELERİMİZE GÖRE ARI IRKLARIMIZ VE ÖZELLİKLERİ
#1
Yurdumuzu arıcılık alanında bir tepegözü nazarıyla incelediğimiz zaman gerek ekolojik flora bakımından gerekse arı ırkları bakımından ne kadar zengin olduğunu anlayacaksınız.

Merhum üstat düşünür ve vatan şairimiz Mehmet Akif ERSOY’un bizi çok derin düşündüren bir sözünü paylaşmak istiyoruz. “SAHİPSİZ BİR VATANIN BATMASI HAKTIR, SEN SAHİP OLURSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR.” Söyleyenden Allah razı olur inşallah, ne kadar doğru bir ifade değilmi?
Arıcılık mesleğim olduğundan, yurdumuza sadece arıcılık alanında sahip olalım gibi bir yanlış anlamaya düşmemek gerekir.

Aklınıza bu cennet vatanı ülkemizle ilgili ne geliyorsa, onların tamamına, vatan ve ulusal bütünlük kavramları başlığı altında, sahip çıktığımız zaman, merhum İstiklal Marşımızın yazarı M. Akif ERSOYUN dediği gibi bu vatan batmayacaktır.
Şimdi arıcılık alanında yurdumuzun, bitki örtüsü ve ırk zenginliği bakımından ne kadar mükemmel bir durumda olduğunun detaylarına girelim.

Sıfır ile üç bin rakımlarını kendi bünyesinde bulunduran bir ülkenin insanları olarak ne kadar şanslı olduğumuzu, Allah'ın bizlere böyle bir konumda ki kara parçasını bahşettiğine ne kadar şükretsek az olur.
Arıcılığı çok yakından ilgilendiren bitki örtülerimizin, rakım yüksekliğine göre tür ve çeşitleri artmaktadır.

Yurdumuz rakım yüksekliği bakımından çok kısa mesafelerde, hiçte küçümsenmeyecek yüksekliklere çıkabilmektedir.
Burada asıl değinmek istediğim konu, rakım yüksekliğine göre bulunan bitkilerden elde edilen ballarımızın, bitki ismi ve şifa kaynağı olduğu rahatsızlıklar belirtilerek hasat edilmesi ve yurt dışı pazarlarında hak ettiği yere gelmesi içindir.

Ne yazık ki bilinçsiz bir şekilde yapılan bal hasatları yurdumuzda bazı bölge arıcıları hariç, veya o yörelerimizde başka tür balın bulunmayışından dolayı, bir noktada mecburen kendine özgü bal çeşidi olarak hasat edilmektedir.
Örneğin, çam balını ele alalım.

Çocukların bal tüketimine gerçekten çok büyük yararları olan bir bal çeşididir.
Bilinçli tüketiciler tarafından ısrarla sorulmasının sebebi ise, çam balı, çiçek balı değildir. Çam ağaçlarının (Her bölgedeki çamlarda bulunmaz) dallarında olan kanamalardan elde edilmektedir. Öte yandan çam balı, Basra böceği diye bilinen bir böceğin, çam ağaçlarının dallarında yaptıkları zedeleme sonucu ortaya çıkan usarenin arılar tarafından kovanlara taşınması sonucu toplanmaktadır.

Yurdumuzun Muğla ili başta olmak üzere, Aydın, Edremit, Çanakkale ve Antalya ilimizin kıyı şeritlerinde bulunan çam ormanlarında yoğun halde bulunmaktadır.

Şimdi konumuza ülkemiz arıcılığı açısından bakacak olursak, İçinde polen bulunmayan ve çocuklarda alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermeyecek olan çam balımızın, dünya bal pazarlarında gerçek yer ve değerinde olduğuna tüm meslektaşlarım ve yetkililerimiz inanıyor musunuz?

Bazen tv izlerken, Avrupa ülkelerinin üretmiş oldukları en basit bir ürünlerini ne kadar itina ile reklamını yaptıklarını mutlaka görmüşünüzdür.
Buradan yetkili Bakanlık ve yetkili kurumları, Avrupa’nın izlediği yolu takip etmeleri ve yurdumuzda bulunan balların, bilimsel metotlara uyulması şartıyla dış pazarlara satılması hususlarında duyarlı olmaya davet ediyoruz

Yurdumuz arı ırklarının zenginliği bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasındadır; hatta benim kanaatimce ilk sıradadır. Arı ırkları konusunda Marmara Bölgesi’nden (yani Trakya’dan) başlamak gerekir.
Bölgelerimizdeki arı ırkları deyince ana hatlarından bahsetmek istiyorum.
şöyle ki, ana hatlardan düzenli bir şekilde ayrılarak meleze doğru uzaklaşma diye bilinen F1, F2, F3 ve sonrası değil de F1 ve geriye dönük 1.saf jenerasyon (G1) leri anlatmak isterim.

Kısaca seyyar gezginci arıcılığın tamamen yaygınlaştığı yurdumuzda ana hatlar artık sun’i tohumlama ve koruma alanı ilan edilerek saflığı korunabilmektedir.
Trakya Bölgesi denince aklımıza Karniol Arısı (Apis Mellifera Carnica) gelmektedir.Her ne kadar Trakya bölgesinde F1’lerinin bulunduğu söylenmiş isede bu saf hat karniol arısı değildir.

Eğer bu işi bilen ve gerçekten gönül veren meslektaşlarımız , bu arı üzerinde suni tohumlama sistemiyle, geriye genetik özellikleri yakalama çalışmaları yaparlarsa çok harika bir ırkı ortaya çıkartacaklarından eminiz.

Yurdumuzda suni tohumlama yapma müsaadesi olan kurum veya kuruluşlarda saf hattı bulunan karni ol arısı gerçekten harika bir arı ırkıdır.
ARININ ZAYIFI OLMAZ ARICININ ZAYIFI OLUR.
ahmetbirbilen46@hotmail.com
Cevapla
#2
ARI IRKLARI,TARİHİ ve YUVALARI

2mb3ehcn50is56d27kyo_thumb.jpg
Apis mellifera caucasica

lfbnfp72e9qattcfo_thumb.jpg
Apis mellifera carnica


ynqd7hx2ign4bv1n9i6x_thumb.jpg
Apis mellifera ligustica

ycvlbja7zzwejkph6ru9_thumb.jpg
Apis Dorsata



1. Esmer, 2. Sarı, 3. Hindistan Arı Irkları olarak sınıflandırılabilir.

1.Esmer Arı Irkları
a)Kafkas arı ırkı (Apis mellifera caucasica)
b)Korniol arı ırkı (Apis mellifera carnica)

2. Sarı Arı Irkları
a)İtalyan arı ırkı (Apis mellifera ligustica)
b)Kıbrıs arı ırkı (Apis mellifera cypria)
c)Mısır arı ırkı

3. Hindistan Arı Irkları
a)Dev Arı (Apis dorsata)
b)Küçük Tip Arı (Apis florea)
c)Hint Arısı (Apis indica)

Arı ırkları, hırçınlık, çalışkanlık, hastalıklara dayanıklılık gibi değişik özellikler gösterirler. Arı ırkları; büyüklük, renk, dil uzunluğu, vücudun kıl örtüsü, balmumu bezlerinin şekil ve büyüklüğü, kanat damar yapısı ve kanat büyüklüğü gibi; morfolojik özelliklerle birbirlerinden ayrılırlar.

Bugüne kadar yapılan taksonomik çalışmalarda; Dünya'da 24 arı ırkı, kesin olarak tanımlanmıştır. Bunlardan bazıları, ekonomik öneme sahip olup; ekolojik şartların elverdiği her yerde yetiştirilirler. Ekonomik değer taşıyan arı ırkları içinde; İtalyan, Kafkas ve Karniyol ilk sıralarda yer alırlar.

Bir Afrikalı alt tür olan; Apis mellifera scutellata, Güney Afrika’nın doğu ve güneyindeki bozkırlara aittir. Afrikalı arılar, Avrupalı arılarla, bir melez olan Afrikanize arı denen bir türü üretmek için çiftleştirildi. Bazen Afrikanize arıya, yüksek derecede kendisini koruma davranışından ötürü, "öldürücü arı" da denir.


ARICILIĞIN TARİHİ

tlgo2llagslmte49h04c.jpg

İsrail’in kuzeyindeki Rehov şehrinde bulunan, M.Ö 900 yılına ait arı kovanları.


En eski fosiller Baltık’ta, Oligosen'deki kehribarlarda bulunmuştur. Mısırlıların, 5000 yıl önce, çamurdan arı kovanı yaparak, bal elde etmeye çalıştıkları bilinmektedir.

Arıcılığa ait ilk bulgular 16.000 yıl öncesine dayanır.
4.000 yıl önce, Mısır’da, gezginci arıcılık yapılmaktaydı.
3.200 yıllık Firavun mezarında, kurumuş bal bulunmuştur.
3.000 yıl önce Sümerler, balı, ilaç olarak kullanmışlardır.
Tüm dini metinlerde, bal ve arıya, yer verilmiştir.
Hititler ve Osmanlılarda, arıcılık için özel yasalar yapılmıştır.
Kaşgarlı Mahmud' a göre, Türkler, önceleri bala, arı yağı diyorlardı. Sonraları özellikle Batı Türkleri (Oğuzlar, Kıpçaklar, Suvarlar), bal demeye başladılar. Uygurlar, bala, mır veya mir adını diyorlardı.


ANADOLUDA BAL

Balın, Anadolu nun beslenmesinde de, önemli rol oynadığı kesindir. Çatalhöyük duvar süslemelerinde, çiçekler üzerinde böcekler resmedilmiştir. Günümüzden, 8–9 bin yıl önce Anadolu da, arının ve balın bilindiğini gösteriyor. Anadolu da insanlar, sevdiklerine, "balım" derler. Bunu, bir övgü sözü olarak da kullanırlar. Bu da Anadolulunun bala verdiği önemi göstermektedir.


Osmanlılar, çıkardıkları birçok kanunla, baldan ve arı kovanından, vergi almışlardır. Osmanlıların, İstanbul da kurdukları ilk ticaret merkezi; Mısır çarşısı, Tahtakale arasında, bir de "bal kapanı" vardı.


Hititler'in çivi yazısıyla yazdıkları toprak levhalardan, 4000 yıl önce, arıcılığı bildikleri anlaşılmaktadır. En eski kayıtlardan birisi de; İspanya'da, kayalıktaki yuvadan bal alan bir adamı gösteren, 9000 yıllık bir mağara resmidir.


Arılar, en çok kuru ve sıcak steplerde(Orta Asya, Cezayir, Arjantin, Meksika, Teksas, Anadolu gibi), en az ise nemli tropik ormanlarda ve kutuplarda bulunurlar. Günümüzde bal arıları, insanla beraber, Dünya çapında yayılmıştır. Bal arıları, Amerika’ya, Avrupa’dan götürülmüştür.

PETEĞİN GENEL YAPISI

Bir petek ortadan ikiye bölünecek olunursa, son derece ilginç bir görüntüyle karşılaşılır. Peteğin bir ara duvarı vardır. Bu ara duvar da, diğer kısımlar gibi balmumundan yapılmıştır. Her iki tarafa doğru sıralanmış olan hücrelerin ortak zeminini oluşturur. Hücrelerin zemini düz değildir. Biri diğerine uygun olacak şekilde çukurdur. Karşılıklı hücrelerdeki bu çukurlar yer kazanmak amacıyla, birbirlerinin içine doğru sokulmuştur. Yan duvarlar, hücrelerin, ara duvara nazaran aşağıya doğru hafifçe eğimli durmalarını sağlayacak şekildedir. İşte bu eğim, dolu hücrelerden, balın akmamasını sağlar.


MUM FABRİKASI

Arıcılar, arasında tahta çerçeveleriyle birlikte, kovan denen sandıkları hazırlarlar. Kovanın peteklerini ise, arılar kendileri yaparlar. Hatta peteklerin inşa malzemesi olan balmumunu da, yine kendileri imal ederler. Çünkü her işçi arının vücudunda, ufak bir mum fabrikası bulunmaktadır. Arılar, balmumunu, karınlarının altında yer alan, 4 çift salgı bezinden salgılarlar. Bu salgı bezlerinin bitiştiği yerde, iki küçük aralık vardır.

Balmumu, bu aralıklarda, ufak ince pullar şeklinde oluşur. Arılar, bu küçük tabakaları almak için, tüylerden oluşan arka bacaklarındaki kancalarını kullanırlar. Bunu, balmumu plakasına geçirir ve arka bacaklarıyla çekip dışarı çıkarırlar. Sonra ileri iterek önce orta, sonra ön ayaklarına ulaştırırlar. Son olarak plakayı, çene kemikleriyle yoğurarak, işlenebilir kıvama getirirler.


Sıcak suda eritilmiş balmumu
Bir mum pulcuğu alınır alınmaz, aralıktan hemen ikincisi çıkar. Yalnız balmumunun salgılanması için en önemli unsur, sıcaklıktır. Bu yüzden işçi arılar, peteği inşa etmeye başladıklarında; birbirlerine zincir halinde kenetlenir; adeta bir top halini alırlar. Bu sayede, balmumu için gerekli olan 35°C ısı sağlanmış olur. Yoğurma işlemi, bu en uygun ısı derecesinde yapılır. Böylece, inşaata elverişli, plastikleştirilmiş balmumu hazır olur.

BALMUMU: KİMYASAL YAPISI

a60tyg904imz556s9qc0_thumb.jpg

Balmumunun rengi, ilk salgılandığı zaman beyazdır. İçine polen ve başka maddeler karıştıkça renk, sarıya ve kahverengiye döner. Balmumunun kimyasal içeriği ise şöyledir:

Hidrokarbon: % 14
Mono esterler: % 35
Diesterler: % 14
Hidroksi Polyesterler: % 8
Serbest asitler: % 12

Balmumu üretimi, oldukça fazla enerji gerektiren bir işlemdir. Bu nedenle arılar, 1 kg balmumu yapmak için, yaklaşık olarak 22 kg bal tüketirler. Mum imali, diğer böcek gruplarında da mevcuttur.

PETEK ÖRME


Arıların inşa ettiği, doğal kovan.
Kovanda, petek, devamlı olarak yapılmaz. Fakat ihtiyaç karşısında, süratle inşa edilir. Peteğin inşası, yukarıdan başlar ve aşağıya doğru ilerler. Bir veya iki gün sonra çerçeve, yeni yapılan peteklerle tamamen doldurulur. Her petek, binlerce ufak mum odacıklarından veya hücrelerden yapılmıştır. Arılar, son derece düzgün, birbirinin aynısı altıgenlerden oluşan petekler yaparlar.

Bir petek dilimi, her iki yana doğru genişler ve diğer iki sıra ile birleşir. Bu iş, gayet uyumlu ve düzenli bir şekilde gerçekleşir. Öyle ki peteğin, farklı iki üç parçanın birleşimiyle, bir bütün haline geldiğini fark etmek mümkün bile değildir.

MATEMATİKSEL ÖLÇÜMLER

Petek dilimleri, o kadar düzgündür ki, yüzlerce hücre ve açı barındırmasına rağmen; ortaya tek parça bir altıgen yapı çıkar. Petek üzerinde hiçbir ek yerine rastlanmaz. Bu da arıların, başlangıç ve birleşme noktaları arasındaki uzaklıkları, önceden hesapladıklarını ortaya koyar. Balarılarının, ürettikleri petek gözlerinin genişliği de standarttır. Bal, polen ve larvalar için inşa edilen petek gözlerinin genişliği; 5.2-5.4 mm arasındadır. Sadece erkek arılar için hazırlanan hücreler; 6.2-6.4 mm civarındadır.

Arılar, petek hücrelerinin genişliğini ve kalınlığını, hassas algılayıcı(duyum) tüyleri sayesinde ölçerler. Arıların, duyum tüyleri, özellikle çene ve antenlerde yoğun olarak bulunur. Bir balarısının tek bir anteninde, 8500'e yakın algılayıcı tüy (sensilla trichodea) ve 500.000 algılayıcı hücre tespit edilmiştir. Arılar, bu tüyleri kullanarak, ördükleri hücrelerin duvar kalınlığını ölçerler. Bu ölçümü yaparken de, son derece titiz hareket ederler.


Amaca uygun, düzgün, geometrik altıgen, arı mimarisi petek. peteklerin içleri bal dolu.
MÜHENDİSLİK HARİKASI

Mühendislik harikası petek gözünün, derinliği 12 mm, duvar kalınlığı ise 1/500 inc olup; en az balmumu harcayarak maksimum ölçüde bal depolamak için en uygun şekil, arıların inşa ettiği altıgen prizmadır. Petek ören arılar, kusursuz bir uyum içinde ve son derece düzenli bir şekilde çalışmaktadırlar. Öyle ki her biri farklı yerlerden başlamalarına rağmen, tümü aynı büyüklükte altıgen hücreler üretebilirler. Bu altıgenleri, ortada birleştirdiklerinde, hiçbir şekilde birleşme yerleri belli olmaz. Altıgenlerin açılarında da, herhangi bir kayma da olmaz.

Bu gözlerin bal, polen ve yumurta ile doldurulmaları da, yine belirli bir düzen içinde gerçekleşir. Bir sıralama yapılacak olunursa; bir arı peteğinde, en üstten başlamak üzere, orta bölüme kadar bal bulunur. Ara bölümde polenler, en altta da larva odaları yer alır. Bal depoları, kovanın yan taraflarında da devam eder. Ancak işçi arılar, larva odaları ile bal odaları arasına, mutlaka birkaç sıra polen depo ederler. Bu şekilde bal ve larvalar, birbirine karışmamış olur.


KOVANLAR

Ağaç kovukları, arıların ilk yuvalarını oluşturmuştur. Daha sonraları, sepet ve tahta sandıklar kullanılmıştır.

Söğütten yapılmış, silindir şeklindeki sepetlerin üzeri; toprak, tezek ve odun külünden oluşmuş çamur ile sıkı bir şekilde sıvanır. Ön tarafında küçük bir uçuş deliği bırakılır, arka tarafından da balı almak için bir kapak yapılır.

Son zamanlarda, tahtadan yapılmış modern kovanlar kullanılmaktadır. Böylece bakım ve yuvanın denetimi, çok kolaylaşmıştır. Çünkü eski tip kovanlarda, bal sağılması sırasında, yavru taşıyan peteklerin bir kısmı da tahrip edilirdi. Hâlbuki modern kovanlarda, çerçeveler çıkarılarak; bal sağımı yapılır. Uçuş deliğinin büyüklüğü de ayarlanabilir.

Aysel Kargıoğlu

Kaynaklar:
1. Dr. Prof. K. V. Frisch, Arıların Hayatı, Çev. Dr. Bedia Bozkurt.
2. Mark L. Winston, The Biology of the Honey Bee, Harvard Unv. Press, Nisan 1991.
3. Laurence Mound, Böcekler, Çev. Süphan Karaytuğ, TÜBİTAK Yy, Ankara, 2006.
4. Prof.Dr. Ali Demirsoy, Yaşamın Temel Kuralları(Entomoloji), Cilt-2/Kısım-2, Ankara 1990.
5. Ardahan Arıcılık Üretme İstasyonu Yayınları, yayın no:1, Ardahan, 1985.
6. honeybee.tamu.edu (Texas A&M University, Department of Entomology), Çev: A. Furkan Kargıoğlu.
7. arîcilik.gen.tr
8. duzaybir.com
9. ardahanaricilik.gov.tr
.....KOMŞUNUZA VERECEK BALINIZ, DOSTUNUZA VERECEK ARINIZ BOL OLSUN......
Ara
Cevapla
#3
Allah razi olsun eline saglik super! yanliz resimlerde 1 problem var saygilar
Ara
Cevapla
#4

.jpg   DSC02230 (1536 x 1152).jpg (Dosya Boyutu: 331.14 KB / İndirme Sayısı: 7)
s.a. Ahmet hocam,
Allah razı olsun sitenizden faydalanmaya çalışıyoruz. biraz önce bu konuyla ilgili yorum göndermeye çelışmıştım. zannedersem bir hata yaptım resim gitti yorumumu göremedim.Benim merak ettiğim karniyol arısını bakarak nasıl anlarız. Bende şuan 3 koloni arım var. Bu işe 2011 in başlarında gönül verdim. Anlayacağınız acemiyiz, yolun başında sayılırız sizlerden bir şeyler öğrenmek bizler için büyük bir lütuf.
Yukarda gönderdiğim resimdeki arının hangi ırka ait olduğunu anlayabilirmiyiz. Asıl merak ettiğim Karniyol arısının karniyol olduğunu nasıl anlarız. Şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım. Allaha emanet olun..
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi